De naam “Antares” betekent Ant-Ares = tegenhanger van Ares.
Ares was de Griekse naam van de Romeinse oorlogsgod Mars.

Antares is een ster (alpha Scorpii). Een van de helderste sterren, rood van kleur en de hoofdster in het sterrenbeeld Schorpioen.

Antares, de ster, heeft een diameter van maar liefst 300 keer groter dan de diameter van de zon.

Type:                      Trintella 38
Bouwjaar:                1978
Lengte:                    11,55 meter
Breedte:                  3.7 meter
Diepgang:                1.9 meter
Werf:                    Anne Wever, ’s-Hertogenbosch – Nederland
Ontwerp:               Van de Stadt
Waterverplaatsing: 10.500 kg
Ballast:                   4.400 kg
Romp:                     Polyester rondspant
Motor:                    Perkins 49 pk
Brandstoftank:        400 liter
Watertank:             800 liter

We hebben Antares voor het eerst gezien in september 2004. Zij lag te koop in Torrevieja, Spanje. We waren reeds bekend met en ook zeer onder de indruk van de Trintella schepen.Het is een heel solide en zeewaardig schip met een mooie en strakke lijn. Verder heeft ze een enorm ruimtelijke en comfortabele indeling met veel opslagruimte wat zeker ook belangrijk is aangezien dit toch voor een langere tijd ons huis wordt.Antares is,op een half jaar na, altijd van de eerste eigenaar geweest. Het is heel duidelijk zichtbaar dat deze eerste eigenaar haar altijd met veel zorg en liefde heeft onderhouden. Het was Antares absoluut niet, in geen enkel opzicht, aan te zien dat ze al 26 jaar oud was. Een maand later was het voorlopig koopcontract getekend en 2 weken daarna, na een naar tevredenheid uitgevoerde technische keuring en proefvaart, konden we Antares “onze boot” noemen.

We hopen Antares ergens begin tot midden juli 2005 gereed te hebben voor onze reis.  Gedurende de maanden mei, juni en juli 2005, gaan we Antares flink onder handen nemen. We gaan dit, zo goed als compleet, zelf doen en wel om meerdere redenen. Ten eerste zijn wij, en vooral Jasper, heel bekwame doe-het-zelvers.  Het mag zeker gezegd worden dat Jasper iemand is met twee rechter handen, zeer gedreven en bereidt alles zelf aan te pakken. Voordat we onze reis aanvingen timmerman en aannemer van beroep, met een HTS-wtb opleiding en werkervaring als achtergrond. Astrid daarentegen heeft misschien wel geen twee rechter handen maar weet wel van aanpakken, is ook zeer gedreven en kan goed fungeren als assistent in renovatie,  knecht in verbouwing & opknappen en last but not least als projectmanager. Ten tweede zijn wij van mening dat wanneer we zo intensief aan de boot werken, zo goed als elke onderdeel door onze handen gaat, we de boot ook heel goed leren kennen. Daar zullen we gedurende onze reis veel profijt van hebben aangezien we vaak op onszelf, onze kennis en ervaring zijn aangewezen, zeker wanneer we midden op zee zitten.  Als derde reden, en ook niet onbelangrijk, laat ons budget het absoluut niet toe om al deze werkzaamheden uit te besteden. 

Zeilen en tuigage                                                                     

Grootzeil 31.8 m²
Genoa 54.5 m² (deze wordt zelden gebruikt)
Fok 34.0 m² (dit is onze werkfok die er bijna altijd opstaat, voorlijk is 2 meter korter dan de voorstag en het onderlijk staat zo’n 75 cm boven het dek en daardoor kan je er mooi onderdoor kijken) 
Kotterfok 30 m2 (met leuvers, dient voornamelijk als reserve fok) 
Stormfok 12.9 m² (met leuvers en kan op kotterstag gehesen worden)
Trysail      Stormgrootzeil en we hebben geen idee hoe groot deze is
Spinaker Geen idee hoe groot precies, zal wel ergens rond de 70zijn   
Mast Een echte Neut mast. Een hele dikke tweedelige mast met één zaling
Verstaging Die hebben we compleet vernieuwd in 2005. Er is een nieuwe rolfok installatie opgekomen (Furlex 300s) en we hebben een kotterstag toegevoegd. Kotterstag grijpt boven een meter onder de masttop aan en onder tot vlak voor de ankerlier. Hij staat dus dicht op de voorstag, hierdoor zijn lopende bakstagen niet nodig maar overstag gaan gaat moeilijk. Daarom zeilen we over het algemeen zonder de kotterstag. Op zware stukken zoals het laatste stuk naar Nieuw Zeeland installeren we de stag voor vertrek.   

Motor                                                                                                     Perkins 4108 lowline, 48 pk met een hydraulische keerkoppeling van Paragon. Deze drijft via een oliegesmeerde schroefas een 17 inch Maxprop aan. Deze maxprop-schroef hebben we in 2005 nieuw geïnstalleerd. We hopen de motor  buiten het in- en uitvaren van een haven en het ankeren zo min mogelijk te gebruiken. Wind in de zeilen is wat we willen. 

Besturing                                                                                                     Het roerblad hebben we vernieuwd in 2005. Er zat water in het oude blad en de roestvast stalen platen die op de as zitten gelast gaan vroeg of laat een keer los komen in het schuim en dat is het begin van het einde.  Je kan hem volgieten met Epoxy of een nieuwe maken van plaatmateriaal. Dat laatste hebben we zelf gedaan, met grote dank aan onze vriend Meubelmakerij Steffen Brandt van wie we zijn zaagtafel konden gebruiken. Uitgangspunt waren twee helften 5 cm dik verlijmde Bruynzeel platen (ja kwaliteit A-A ja, dus diep in de buidel tasten), die schuin in vorm zagen en de uitsparingen voor de roestvast stalen platen er in hakken, daarna verlijmen met Epoxy en na het schuren 3 matten Epoxy erop en daarna 3 lagen Epoxy pantsercoat.  Een juweeltje van een roerblad, veel zwaarder dan het oude en niet kapot te krijgen.

De overbrenging van stuur naar roerblad gaat hydraulisch. Dit had niet onze voorkeur maar het zat er nou eenmaal in.

Zelfstuurinrichtingen                                                                                      Een windvaan, de Windpilot Pacific Plus (2005) en die doet het meeste stuurwerk. De originele NECO autopilot heeft het onlangs  begeven en we zullen hier eens, door een expert, naar laten kijken in Nieuw Zeeland. Wellicht kopen we binnenkort een klein stok autopilotje die we op de windvaan monteren voor het sturen met weinig/geen wind. 

Ankers                                                                                                           45 lbs CQR; 45 meter ketting 10 mm                                                                35 lbs CQR; 10 meter ketting 8 mm en genoeg ankerlijn                                  Klein parapluankertje voor de dinghy   

Navigatie en communicatie                                                                                           Twee BigBen compassen in de kuip en een klein Plastimo handcompas                     Gecombineerde Autohelm log en dieptemeter in de kuip                                 Barograaf (2005) en een 2 barometers                                                   Marifoon, Icom M601 met DSC modem (2005)                                   Handmarifoon, Icom M1V (2006)                                                                    GPS Garmin 152 (2005)                                                                                     2 Handheld GPSjes: een Garmin 76 en een Garmin Etrex                           Kortegolf radio, Icom M802 met DSC modem (tuner Icom AT140) (2005)            PactorII modem (2005) met PactorPro SW voor weersberichten en email             Sea-me Actieve radarreflector (2006)                                                         Epirb met ingebouwde GPS van McMurdo (2005)                                   Freiberger sextant, ook een juweel                                   Sterrennavigatiecomputertje waarvan de batterijen op zijn.

GPS is gelinkt aan de marifoon en de kortegolf radio voor de DSC en aan de computer. Op de computer gebruiken we ook met regelmaat een navigatie softwareprogramma MaxSea, versie 10.1.2.4, met kaarten van 2004. Voornamelijk navigeren we toch nog op papieren kaarten. 

Veiligheid                                                                                                 Reddingsband met licht aan de hekstoel                                                          Joon aan achterstag                                                                          Reddingsvlot; RDF  SeaSava plus X (2005 ) voor 4 personen, uitgerust met een noodpakket; moet iedere 2 jaar gekeurd worden                                            Epirb; McMurdo Precision (2005)                                                             Vuurwerk; Rooksignalen wit en rood, handstakellichten, parachutes, lichtstaven en een Orion flare launcher                                                                                    6 zelfopblazende Secumar reddingsvesten                                                           4 harnassen met life-lijnen, welke van voor naar achter over het dek lopen             1 klein harnasje en twee kleine reddingsvesten voor Marijn                                   4 brandblussers, recent gekeurd in Curaçao

Een ‘grab en go” container met 4 liter water, handheld GPS, zonnebrand, T-shirts, visgerei, vuurwerk, mueslirepen, gedroogd fruit, crackers, kopie van onze paspoorten en een mp3 speler. In geval van nood mee te nemen bij het verlaten van het schip.

Stroom                                                                                                         Een accubank van 450 Ampère uur, 4 Trojan 6-Volt golfkarretjes accu's (2006). Dit zijn ordinaire natte cel accu’s met mooie dikke platen.  Ook hebben we een 100 ampère gel accu voor de motor.

Een 43 ampère dynamo op de hoofdmotor. Al die mooie verhalen over grote zware dynamo’s, het heeft allemaal geen zin omdat het toch veel te warm wordt in de motorruimte, rendement is altijd heel laag bij die hoge temperaturen. De dynamo en de bedrading erheen zijn wel heel mooi in staal afgeschermd om storing op de radio te voorkomen.

Twee BP 785 zonnepanelen met een Fox350 regelaar (2005). Cadeau van familie en vrienden bij vertrek. Ze doen het perfect en leveren op sommige en zonnige dagen geregeld meer dan 14 ampère stroom.

Een klein 220-Volt omvormertje  voor het opladen van de laptop en bij gebruik van de naaimachine en tondeuse.

En sinds kort hebben we een 4 takt benzinegenerator 220V, Kipor TCE 2000 (2006). Daarop kunnen we al het gereedschap aansluiten, inclusief de Festo stofzuiger of de 50 Ampère acculader (2006), en die heeft wel een heel hoog rendement en laad met een drietrapsregeling de accu’s echt goed als de zon het af laat weten.

Hoofdmotor wordt zelden gebruikt om stroom te laden. 

Water                                                                                                            Er kan 800 liter drinkwater in de tank. Daarnaast hebben we ook een extra hoeveelheid, het aantal is afhankelijk van de duur van de oversteek, aan flessen drinkwater bij ons en hebben we 3 x 20 liter jerrycans gevuld met water op het dek staan. 

Diesel                                                                              Er kan 400 liter in de tank

Benzine                                                                        Ongeveer 40 liter in jerrycans (enkel te gebruiken voor buitenboordmotor en de benzinegenerator)

Gas                                                                                                                                             10 kg fles in de bun met een magneetklep in de bun die vanuit de kajuit te bedienen is. Daarnaast hebben we een gasdetector in de bilge. 

Gezondheid                                                                        Een zeer uitgebreide schippersapotheek, samengesteld op advies van apotheker Drs. Wierper (ook een zeiler) en opgemaakt door Linnaeus Apotheek te Amsterdam.  Verder hebben we een aantal medische boeken aan boord waarvan de meest gebruiksvriendelijke en dus meest gebruikte is “Where there is no doctor”  van David Werner 

Bijboot                                                                               8 ft Caribe dinghy met een harde bodem uitgerust met een 9.8 pk Tohatsu buitenboordmotor. Deze bijboot en buitenboordmotor hebben we gekocht in Curaçao (2006) en we kunnen er met ons drieën mee in plane en scheuren we over het water. 

Koeling                                                                         Mobiel koelkastje van Engel, deze gebruiken we altijd en kan op 12V en 220V worden aangesloten. De ingebouwde koelkast in het aanrecht, met een dikke koelplaat, krijgt koeling via een grote compressor die door de motor wordt aangedreven. Deze gebruiken we zelden, en enkel wanneer de motor draait, maar we zouden hem zelfs als vrieskist kunnen gebruiken.

6 Ventilatoren, op verschillende plekken in de boot, om wat verkoeling te brengen wanneer de tropische hitte ons echt even teveel wordt.

Overige                                                                   Naaimachine, een Singer 237 (misschien wel 40 jaar oud met volledig stalen binnenwerk, goed voor het zware werk);                          Snorkelspullen;                                                                                                                    Heel veel visgerei;                                                                                                               Heel veel reserve onderdelen;                                                                           Gereedschap (voor de motor en voor houtbewerking);                                      Elektrisch gereedschap zoals: haakse slijper, handcirkelzaag, schaaf, bovenfrees, 2 vlakschuurmachines, schroeftol, decoupeerzaag, stofzuiger;                              Canon A75 digitale camera met onderwaterbehuizing;                                                Een ouderwetse spiegelreflex Pentax camera inclusief 3 lenzen;                            Sony video camera;                                                                                 Radio-cd speler;                                                                                                                  MP3 spelers;                                                                                                                         Dell Inspiron 6000 laptop;                                                                                              Ruim 200 muziek CD’s;                                                                                                      Vele boeken voor groot en klein;                                                                Windsurfspullen (Mistral 8’5’’ met 5.7 m², 5.2 m² en 4.2 m²);            Spelletjes;                                                                                            Speelgoed;                                                                                                                           En nog vele andere huis-, boot- en keukenspullen zoals verrekijker, zaklampen, webcam, tondeuse, DVD-tjes (niet veel hoor, maar af en toe een filmpje kijken onder de sterrenhemel is toch ook genieten), Maxicosi, kinderstoeltje en ga zo maar door